ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βασιλική Σκρέκου

1

Γεννήθηκα στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1982. Αποφοίτησα από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006 και συνέχισα τις σπουδές μου, με μετεκπαίδευση στη Συνειδητότητα και Υπερπροσωπική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο John Moores της Μεγάλης Βρετανίας.

Το 2007 γνώρισα τη Yoga  Γέλιου και μαθήτευσα δίπλα στον ιδρυτή της μεθόδου και του International Laughter Yoga University, οραματιστή Δρ.Μαντάν Κατάρια σαν η πρώτη Ελληνίδα Πιστοποιημένη Δασκάλα της Yoga  Γέλιου. Μετά από αυτή τη συνάντηση σταθμό στη ζωή μου αποφάσισα, μαζί με την αδερφή μου Ελένη Σκρέκου, να φέρω την τεχνική στην Ελλάδα και να εργαστώ, ώστε να γίνουν γνωστά τα ευεργετικά αποτελέσματα του ανιδιοτελούς γέλιου στο σώμα και την ψυχολογία των Ελλήνων.

Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού ίδρυσα το πρώτο Κλαμπ Γέλιου στην Ελλάδα το 2008 στο νησί της Αίγινας, με το Κλαμπ Γέλιου Αθήνας να ακολουθεί το 2010, εγκαινιάζοντας έτσι το Ελληνικό Κίνημα των Κοινωνικών Κλαμπ Γέλιου.

Το 2010 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου, με τίτλο της διπλωματικής μου εργασίας “Γέλιο Χωρίς Λόγο: Τα αποτελέσματα της εξάσκησης της Yoga Γέλιου στους Επαγγελματίες της Yoga Γέλιου” (“Laugh for No Reason: The Effect of Laughter Yoga Practice on the Lives of Laughter Yoga Professionals”, Center for Applied Psychology, School Of Human Sciences, John Moores University Liverpool). Η εκπόνηση της εργασίας αυτής λειτούργησε διττά για εμένα. Από τη μία αποτέλεσε την αφορμή να έρθω σε επαφή με συναδέλφους από όλο τον κόσμο και να μοιραστώ τα θαυμαστά βιώματά τους από την εξάσκηση της τεχνικής, κι από την άλλη να νιώσω τον περιορισμό της ακαδημαϊκής έκφρασης, σε ό,τι αφορά την αποτύπωση του συνόλου της ανθρώπινης εμπειρίας.

Από το 2008 πραγματοποιώ βιωματικά εργαστήρια κι Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πιστοποίησης Επαγγελματιών στη Yoga Γέλιου, σε συνεργασία με το International Laughter Yoga University. Oι απόφοιτοι των σεμιναρίων αυτών δραστηριοποιούνται, τόσο σαν Επαγγελματίες της Yoga Γέλιου, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους, όπου υπάρχει ανάγκη για περισσότερο γέλιο, προσωπική και κοινωνική ευεξία, όσο και στην κοινωφελή προσφορά  αυτής της τεχνικής γελωτοθεραπείας μέσα από δικά τους Κλαμπ Γέλιου, συμμετέχοντας έτσι σε ένα Παγκόσμιο κίνημα που στοχεύει στην προσωπική και παγκόσμια ειρήνη. Τον Φεβρουάριο του 2016 είχα την τιμή να μου απονεμηθεί από το International Laughter Yoga University, ο διεθνής τίτλος «Laughter Ambassador/ Πρέσβειρα Γέλιου» για «την αφοσιωμένη, ανιδιοτελή προσφορά και προαγωγή της Yoga Γέλιου» στην Ελλάδα.

Αυτή η μορφή θεραπείας μέσω του γέλιου, η άμεση επαφή με το συναίσθημα και η θεατρικότητα της τεχνικής, ήταν που με οδήγησαν στη μετέπειτα μουσική και θεατρική μου έρευνα.

Από το 2009 εώς το 2013 μαθήτευσα δίπλα στον βιρτουόζο του ιρανικού κρουστού τόμπακ, Pedram Khavar Zamini στα σεμινάρια του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος στην Κρήτη. Η επαφή μου με αυτό το αρχαίο όργανο και η δυναμική που καλλιεργείται, μέσω του ρυθμού, σε ομαδική εκτέλεση, ενσωματώθηκαν στη χρονικά παράλληλη θεατρική δημιουργία.

Από το 2011 εώς το 2014 και με σταθερή ομάδα συνοδοιπόρων/συνεργατών (Ομάδα Ω/ Ανθρωπάκια) συμμετείχα σε φεστιβάλ θεάτρου επινόησης ((2012) “Επινοώντας την παράσταση”: Θέατρο του Νέου Κόσμου, (2013) “Πόσο ρατσιστής είσαι;”: Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre, (2013) “In Progress Festival”: Κινητήρας Studio-Artistic Residency Centre) ως ηθοποιός, συγγραφέας και βοηθός παραγωγής. Υπαρξιακά ερωτήματα της ομάδας σχετικά με τη ζωή, το θάνατο, το θέατρο ως θεραπευτικό μέσο, τη συλλογικότητα και την επιρροή του υποσυνειδήτου και του υπερσυνειδήτου στην καθημερινότητα του ηθοποιού επί σκηνής κι επί ζωής, εκφράστηκαν στις παραστάσεις, οι οποίες αποτέλεσαν προϊόν ομαδικής συνδημιουργίας, χωρίς προκαθορισμένους ρόλους μεταξύ των μελών αυτής και με τον απαιτούμενο σεβασμό στην ευελιξία της θεατρικής δημιουργίας.

Η θεατρική αυτή έρευνα έφερε στην επιφάνεια ερωτήματα σε σχέση με το ρόλο του σώματος στη δραματοποίηση και τη μετουσίωση της συνείδησης για τον ηθοποιό αλλά και τον άνθρωπο, στην καθημερινή σκηνή της ζωής.

Έτσι, από το Νοέμβριο του 2013 εκπαιδεύομαι στον Ανατολικό Τελετουργικό Χορό (Ritualistic Oriental Dance) με τη Δασκάλα Zasha von Gerlach στην Αθήνα, τον Αρχαίο Ελληνικό Χορό (Classical Greek Dance, μέθοδος Ruby Ginner) με τη Δασκάλα Patricia Clancy Kuhlmann στην Αίγινα και την Ψυχολογική Αστρολογία (Mercury Internet School of Psychological Astrology) με τον John Green. Αυτή την περίοδο αναπτύσσω την Ελληνική Αρχετυπική Έκφραση, μια μέθοδο αναβίωσης της θεραπευτικής τελετουργίας με κύριους άξονες την εμπνευσμένη από την αρχαιότητα κίνηση και την ψυχολογική ατρολογία.

Στοιχεία επικοινωνίας

 sisters-with-madan

«When you laugh, you change, and when you change the whole World changes»,
Dr. Madan Kataria, MD, Laughter Yoga Movement Founder



Αρέσει σε %d bloggers: